che.uzerine.com


Haber bülteni üyeliği

 Mirası:

Guevara'nın cesedinin resimleri dolaştırılıp ölümü hakkındaki gerçekler tartışılırken Che efsanesi de yayılmaya başladı. Dünyanın her yerinde Che'nin öldürülmesini protesto eden gösteri yürüyüşleri yapıldı. Yaşamı ve ölümü üzerine makaleler, övgüler, şarkılar ve şiirler yazıldı. Guevara yaşarken onun komünist ideallerine hiç sempati duymayan liberaller bile kendini feda etme cesaretine hayranlıklarını dile getirdiler. Batılı gençler tarafından diğer devrimcilerden önde tutuldu çünkü siyasî ve ekonomik gücü ellerinden alınanlar adına savaşmak için rahat burjuva yaşamını reddetti, Küba'da iktidarı ele geçirince yüksek makamının tüm imtiyazlarından vaz geçip devrim mücadelesine geri dönüp, sonunda öldü.

Che, özellikle 1960'ların sonunda Batıda ve Orta Doğu'da gençler arasında devrimi ve solcu siyasal idealleri simgeleyen bir popüler kültür ikonu haline gelmiştir. Fotoğrafçı Alberto Korda  tarafından çekilen bir fotoğrafı kısa sürede yüzyılın en çok tanınan reimleri arasına girmiş, monokrom grafik haline getirilen bu portre tişörtlerden posterlere, kahve kupalarından şapkalara birçok hediyelik eşya üzerinde kullanılmıştır. Guevara'nın faşizmin her türüne şiddetle karşı çıkmasına rağmen, Almanya'daki Neo-Nazi hareketi üzerinde Che'nin portresi olan gömlekler giymeye başlamıştır. 2006 baharında Los Angeles ve diğer şehirlerde ABD göçmenlik politikasını protesto etmek için yapılan gösteriler sırasında Che'nin bulunduğu posterler ve eşyalar yaygındı. Guevara'nın ünü tiyatroya da yansımıştır. Tim Rice ve Andrew Lloyd Weber'in müzikali Evita'da anlatıcı olarak gösterilir. Perón'un gittikçe artan yozlaşması ve zorba yönetimi nedeniyle Eva Perón ve kocası Başkan Juan Domingo Perón'dan uzaklaşarak düş kırıklığına uğraması anlatılır. Che'ye bu oyunda anlatıcı rolü verilmesinde edebi özgürlük kullanılmıştır çünkü Guevara'nın Eva Perón ile olan tek bağlantısı, gençliğinde bir Jip istemek için ona bir mektup yazmasıdır.

2004 yılında anıtmezarını gezen 205.832 kişinin 127.597'si yabancıydı. Burayı ziyaret eden turistler arasında Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Birleşik Krallık, Güney Afrika, İrlanda, İtalya, Japonya, Kanada ve Venezuela gibi ülkelerden gelenler sayılabilir.

Guevara, Fransız filozof Jean-Paul Sartre tarafından "çağımızın en mütekâmil insanı" olarak tanımlanmıştır. Guevara'nın taraftarları, onun Güney Amerika bağımsızlık hareketinin lideri ve Latin Amerika'da sonraki kuşakların kahramanı olan Simón Bolívar'dan beri Latin Amerika'daki en önemli düşünür ve eylemci olduğunu düşünürler.

Editör Bilgileri

Halil MERAL


Editöre Ulaşın

En Son Güncellenenler

ikinci-jeanpaul
freebsd
apiterapi
aramamotorlari
uyku
kazimkoyuncu
peyzaj

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi